Certyfikaty

Partnerzy

Właśnie przeprowadziliśmy jedno z najdłużej trwających doświadczeń. Na jego efekt musieliśmy czekać aż całą dobę. Nasze jajka zalane octem po 6 godzinach  pokryły się bąbelkami, skorupki zaczęły jaśnieć, a na powierzchni octu pojawiła się  piana. Następnego dnia, po 24 godzinach odkryliśmy, że  skorupek nie ma. Ocet je rozpuścił i pozostały tylko cienkie błonki trzymające  białko, i żółtko. Jajka zaś zachowują  się jak piłeczki, można je odbijać o stolik,  a po podświetleniu stały się niemal przezroczyste. Po „ stłuczeniu” , a raczej rozdarciu  delikatnych błonek z jajek wypłynęła ich zawartość w niezmienionej  postaci białka i żółtka. Niezwykle było to jak zadział na wapń ocet. Spowodował, że jajka pozostały bez skórki.